VIATA DE LANGA MINE

FORUM DIFICIL PENTRU CEI CE CRED ORBESTE, INDIFERENT IN CE
 
AcasaAcasa  PortalPortal  InregistrareInregistrare  ConectareConectare  

Distribuiţi | 
 

 Munca,vis-a-vis de religie

In jos 
AutorMesaj
abbuviorica
Admin
avatar

Mesaje : 1420
Data de inscriere : 08/10/2011
Varsta : 44
Localizare : Bucuresti

MesajSubiect: Munca,vis-a-vis de religie   13.07.12 15:34

Dupa crearea omului si a gradinii Edenului, Geneza arata cum omul a fost pus in aceasta gradina sa o lucreze
si sa o pazeasca.
Interesanta aceasta alaturare.
A munci si a pazi rezultatele muncii in acelas timp.
Mai mult, pentru a sublinia importanta muncii, Dumnezeu il pune pe Adam sa lucreze gradina,
chiar inainte de a fi creeata Eva.
Astfel, Adam invata ca pamantul nu-si da fructele sale omului, decat prin munca.
Asadar, omul manaca de cand exista,munceste si produce de cand exista.
Subliiniind aceasta preocupare,a aparut ziua de odihna ca necesitate corporala si spirituala de a odini corpul si a cultiva spiritul
Ca sa fiu clara,nu munca in sine este blestemul omului ci gradul de osteneala prin care trebuie sa-si dobandeasca cele necesare.

In proverbele lui Solomon gasim: "Cea mai scumpa comoara pentru om este munca "
Sau: "Mai mult pretuieste un om smerit dar harnic, decat unul mandru dar lipsit de paine. Cel ce munceste ogorul sau, se satura de paine, iar cel ce vaneaza naluci duce lipsa"
Interesant de ce naluci este vorba,dar voi reveni.

In crestinism,daca cautam in viata si intamplarile lui Isus nu gasim o referire specifica la munca.
Crestinismul nu prea reuseste sa gaseasca in viata Lui asemenea exemple afara de faptul ca Isus a fost nascut in familie de teslari.
Totusi,acele componente ale religiei crestine,acel cadru moral si social determina credinciosii sa insuseasca de fapt tot ce se gaseste in vechiul testament fata de munca.
Putem chiar afirma ca nu sunt diferente nici in felul muncii, nici in rezultatele ei intre evrei si crestini.
Sa amintesc vorbele Apostolului Pavel la Tesalonic:
" ....Singuri stiti cum trebuie sa calcati pe urmele noastre, ca noi n-am fost fara de randuiala cand am fost la voi, nici n-am mancat de la cineva paine in dar, ci cu munca si cu truda am lucrat ziua si noaptea, ca sa nu impovaram pe nimeni dintre voi.
Pavel insusi da pilda : - avea o meserie cu care-si castiga painea: era impletitor de corturi.
Marii rabini evreii de asemeni castigau painea muncind.
Lenea este si dupa Sfantul Vasile, producatoare de viclenie, probabil pentru ca cel lenes,
face fel de fel de combinatii cum sa traiasca din munca altora, sau cum sa insele pe altul.
Mai mult, Sf. Ioan Gura de Aur, vizand pe cei ce promovau filosofi ce dispretuiau muncii, spunand ca munca este pentru sclavi si impiedeca desavarsirea spiritului,continua aratand ca munca este factor de desavarsire personala.
Ea curata sufletul de ganduri desarte si ii tine mintea treaza.

Merg mai departe si spun asa : Crestinii recrutati din lumea pagana, obisnuita sa dispretuiasca munca, primesc acum o fundamentare religioasa a muncii.

Dar sa ramanem putin in lumea numita pagana.
De ce ar dispretui ei munca ?

Sa luam ca reper anul 1100 si sa aruncam o scurta privire asupra lumii.
Erau inventate uneltele de baza,societatea era administrata ,in Grecia functionau scolile,Sahul era inventat,instrumentele muzicale precum si spectacolele de dans, muzica de asemeni pictura,sculptura,arhitectura,medicina erau inaintate.

Arabii erau promotorii acestor valori si conservatorii lor.
Nu este de mirare ca au inventat si deschis noi drumuri.
In medicina,in matematica,in astronomie,in grafica.
Din pacate frana vine tocmai din interiorul lor.

De la cei ce imbratiseaza religia islamica.

Aparuta pe terenul arid al desertului,intre oameni asprii care foloseau mai putin uneltele si mai mult sabia,
intre oameni care trebuiau sa se supuna neconditionat unei"viziuni sfinte" dar din fire erau nestapaniti si neascultatori,
religia islamica stabileste un cadru rigid.
Ascultare neconditionata,supunerea,lipsa inovatiilor -nu sociale,nu religioase.
Singurul rost al musulmanului pe lume este stabilit odata pentru totdeauna.
Sa se roage.
Sa aculte si sa urmeze pilde ale Profetului si ale companionilor lui, ce aveau o anumita conotatie la vremea lor,
dar atat de anacronice azi.
Daca la alte religii acestea au mers paralel cu dezvoltarea stiintei,tehnologiei,artei,daca prelati inalti,cardinali,papi,au comandat si au promovat opere revolutionare pentru aceste vremuri,islamul cauta sa departeze religiosul de tot ce este ne-religios.cauta sa-l determine sa astepte ajutorul numai de la Dumnezeu su numai ca rezultat al unei credinte netsramutate si neconditionate.

Rezultatele azi,dupa cateva sute de ani, sunt ingrijoratoare.
Arabii, care au imbratisat islamul in forma in care li s-a cerut de catre fundamentalistii lui,
au incetat sa inoveze,sa se intereseze pozitiv de multe domenii productive,
Luma occidentala si chiar orientala,care au privit religia doar ca o suma de precepte morale,printre care "a munci"
are un sens major si pozitiv,japonezii,alte popoare care se inchina chiar la idoli, sau la nimic,au avansat enorm,au reusit standarde ridicate de viata.
Unde sunt musulmanii fundamentalisti azi ?
Unde sunt tarile majoritar musulmane?
Si unde este lumea ociidentala ?
Ce s-a intamplat?
Unde este frana si cine o pune?
Unde este scanteia progresului si cine o scapara.

Este o frana reala ? Sau este una generata de interese ?

De amintit ca si la evreii sunt asemenea fenomene,
Religiosii parasesc munca -fizica in special- si " se dedica studiului"
Eu inca nu am vazut un religios devotat sa ridice de jos un fruct veni de "Sus " din cer.
Si cu care sa-si potoleasca foamea sau setea.
Dar i-am vazut cu mana intinsa la cerseala,la propriu si la figurat,la dat iama prin bugetul tarii si traind pe spinarea altora.....
..culmea exact pe a celor pe care vor sa-i faca asemeni lor - adica paraziti.
Sus In jos
http://viatadelangamine.forumgratuiti.com
mizrahindMesaje : 40
Data de inscriere : 07/08/2012

MesajSubiect: Re: Munca,vis-a-vis de religie   07.08.12 12:32

A vorbit Isus despre munca in citeva din pildele sale. Faptul ca nu s-a axat pe ideea muncii se datoreaza faptului ca avea o alta misiune, dar care in final viza o comuniune a membrilor societatii noi pe care urma sa o creeze, din care sa rezulte o armonie cu Natura, sa foloseasca in comun roadele si sa aiba acces echitabil la resurse. Adica intii sa stabileasca cadrul filosofic, din care sa rezulte armonia cu tot ce inseamna asta.
Au existat in zona Qumran comunitati de esenieni care traiau autonom, din ce lucrau impreuna in cadrul colectivitatii. Isi puneau bunurile in comun si erau mai marii spirituali cei care administrau cu chibzuinta afacerile si bunurile comune.
Nici un om si nici o societate nu poate trai independent, si de-a luncul istoriei au existat schimburi stiintifice si tehnologice intre societatile care intrau in contact. Chinezii au construit Marele Zid, singura constructie umana vizibila din spatiu. O constructie colosala ce a necesitat un efort imens si o tehnologie performanta. Inginerii proiectau pina si caramizile sau blocurile de piatra folosite, in numar exact, astfel incit nu raminea nici una in plus, nezidita acolo unde trebuia. Comunitati omenesti Traiesc in desertul Chinei, la mii de km departare de orice ocean, unde precipitatiile sint foarte rare, de doar citiva milimetri pe an, in conditii grele, dar in care au dezvoltat podgorii si culturi, irigate prin drenarea unui mic riu in canale subterane, pt a evita evaporarea apei si folosirea optima a ei.
Poate ca bediunii arabi se ocupau mai mult de animale, comert si foloseau mai mult sabia, asa cum spui, insa lipsa de resurse i-a limitat la acest mod de viata. Presupun ca daca aveau padurile Suediei alta ar fi fost viata lor. Totusi intre societatile Chinei, Indiei, Arabiei si Europei au existat mereu schimburi, nu numai comerciale, dar fiecare a luat de la celalalt doar ce ii convenea. In Europa cred ca oamenii au trait foarte incorsetati, din cauza Inchizitiei, ceea ce a dus la frinarea stiintifica si spirituala, pina acum 2 secole, si doar ulterior europenii au facut pasi uriasi ajungind unde sint azi, dar aproape totul se bazeaza pe studii si descoperiri de milenii ale civilizatiilor asiatice. Acum, cu aroganta, europenii se considera superiori acestora, uitind cite le datoreaza asiaticilor.
In toate cite am spus, munca fizica si intelectuala colosala a fost epicentrul dezvoltarii. In unele cazuri vorbim de supravietuirie si necesitati existentiale, iar in numeroase altele de credinta in ceva, credinta care a dat impuls oamenilor sa construiasca monumente care stau inca in picioare dupa multe secole si milenii.
Da exista azi oameni ce prefera sa cerseasca invocind studiul spiritual, si nu cred ca este tocmai corect, mai ales ca spiritualitatea in loc sa creasca datorita acestor carturari sau studenti, dimpotriva ea scade, si multa mizerie omeneasca se asterne peste societate. Un om cu adevarat spiritual isi desfasoara existenta pe ambele planuri, meditind si rugindu-se, dar in acelasi timp cistigindu-si existenta prin munca. Si munca poate fi folosita ca o scoala spirituala, atunci cind spunem: Dumnezeu munceste prin miinile tuturor si se hraneste prin gurile tuturor. Cind o facem in spiritul continuarii Creatiei, munca devine spirituala. Miinile noastre isi fac datoria in timp ce spiritul nostru calatoreste pe culmi inalte. Viata are 2 scopuri esentiale: Sa ne asiguram existenta prin tot ce se intelege din asta, si sa meditam, sa ne rugam si sa ne purificam spiritual. Cred ca nu e deloc greu ca un om sa le faca pe ambele, fara ca sa interfereze una cu alta, ci dimpotriva, spiritualitatea sa se reverse in insasi munca si existenta noastra.
Sus In jos
abbuviorica
Admin
avatar

Mesaje : 1420
Data de inscriere : 08/10/2011
Varsta : 44
Localizare : Bucuresti

MesajSubiect: Re: Munca,vis-a-vis de religie   07.08.12 13:52

Mizrahind,retin din ce ai scris cateva lucruri.
--"Padurile Suediei"

Da,eu la fel sunt adepta teoriei ca natura influentaeza omul il completeaza im activitati si simtiri.
O populatie crescuta in tari cu 4 anotimpuri,are alta perceptie fata de munca,fata de roadele ei.
Are mare importanta iarna cand omul face provizii si se lupta cu relele naturii,
are importanta primavara cand trebuie sa semene si sa ingrijeasca pomii si pamantul,
vara sa construiasca,iar toamna sa simta rodul muncii si al darniciei naturii.

Este ceeea ce formeaza tabloul vietii noastre cotidiene cu care suntem obisnuiti,
si de inteles este ca un om al desertului nu prea are de facut decat supravietuire,agricultura in mic,
industrie mai de loc.

Dar eu m-am referit si la tarile daruite cu natura bogata si teren manos,unde din pacate populatia astepta ajutor din afara,cand ea ar putea produce pentru ea si cu surplus chiar.

Sus In jos
http://viatadelangamine.forumgratuiti.com
mizrahindMesaje : 40
Data de inscriere : 07/08/2012

MesajSubiect: Re: Munca,vis-a-vis de religie   07.08.12 15:40

Bine, nu cred ca a fost intotdeauna asa. Inainte de epoca industrializarii oamenii munceau din greu pentru supravietuire. Industrializarea a usurat oarecum efortul fizic, insa a creat generatii lenese, cu viziuni limitate, departe de Natura, care cauta pretexte pt viata comoda, nemuncita. Cred ca este pretul platit de modernitate. Dar mai cred ca nu va ramine lumea asa, caci in primul rind resursele energetice fosile sint limitate. In scurt timp vom ajunge la experienta Cubei. Astazi Cuba este mare exportator in tarile Americii Latine (mai ales Venezuela) de ingrasaminte biologice, de o fertilitate net superioara ingrasamintelor sintetice. Agronomul cubanez este azi cel mai respectat si mai bine platit lucrator al Cubei. Dar au ajuns aici constrinsi de criza petrolului datorata caderii URSS in 92, ocazie cu care si-au schimbat total modul de a produce hrana si implicit nivelul de trai.
Cred ca crizele financiara, economica si geopolitica vor biciui omenirea, dar ca in final vom invata din asta. Cred ca Noua Societate va limita accesul necuvenit la resurse lichelelor fie religioase, fie de alt tip. Cred ca ordinea va fi restabilita curind, poate chiar in generatia noastra.
Sus In jos
Continut sponsorizat
MesajSubiect: Re: Munca,vis-a-vis de religie   

Sus In jos
 
Munca,vis-a-vis de religie
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
VIATA DE LANGA MINE :: SUBIECTE :: Religie-
Mergi direct la: