VIATA DE LANGA MINE

FORUM DIFICIL PENTRU CEI CE CRED ORBESTE, INDIFERENT IN CE
 
AcasaAcasa  PortalPortal  InregistrareInregistrare  ConectareConectare  

Distribuiţi | 
 

 Cimitirele evreiesti

In jos 
Mergi la pagina : Înapoi  1, 2
AutorMesaj
abbuviorica
Admin
avatar

Mesaje : 1420
Data de inscriere : 08/10/2011
Varsta : 44
Localizare : Bucuresti

MesajSubiect: Re: Cimitirele evreiesti   11.06.14 22:12

Timisoara...

"E o chestie tipic evreiasca...."
spune primarul Timisoarei care si el a luat Tzeapa....!
De la cine ?
De la cine trebuia sa  asigure...."asigurarea fondurilor necesare pentru conservarea si restaurarea lacasurilor de cult si cimitirelor evreiesti,"
Ati ghicit...Fundatia Caritatea, cea care impreuna cu Organizatia Mondiala evreiasca si cu partenerii din Israel se ocupa de patrimoniul FCER....!

Deci, fundatia Caritatea, castiga prin retrocedari  imobile in Timisoara.Printre ele, Liceul de arte.
Pentru ele cere chirie de la primarie.
Si primeste chirie de la primarie.
Dar Caritatea care- vezi Doamne - administreaza bunurile Comunitatii evreiesti din Timisoara si din Romania in general, a inchiriat  si sinagoga Fabric  .
Cui ?Teatrului national.
Are ce face Teatrul National cu o Sinagoga ? Nu prea.Si nici bani pentru reparatii nu are.
Ca atare apare mucegai in tavan, acoperisul are gauri si frumoasa cladire se deterioreaza.
Daca ati crezut ca Fundatia Caritatea, responsabila cu ...."asigurarea fondurilor necesare pentru conservarea si restaurarea lacasurilor de cult si cimitirelor evreiesti," va sari sa remedieze situatia si sa reparere pagubele cu banii din chiriile incasate de la primarie, v-ati inselat....
Fundatia vrea ca chiriasul sa faca asta, conform contractului, adica Teatrul...Teatrul nu are bani, fundatia nu are bani (!!) tavanul si podul se degradeaza.
Atunci teatrul se adreseaza primariei..adica din banii comuni sa se faca reparatia.
Comunitatea din oras afirma ca nu este treaba ei.
Federatia afirma ca nu e treaba ei.
Fundatia Caritatea le da dreptate tuturor si baga mai departe chiria in buzunar.

Legal vorbind, imobilul apartine Comunitatii evreiesti Timisorene, dar aceasta l-a cedat pe 35 de ani fundatiei Caritatea care l-a inchiriat teatrului....
Ce zic sefii de la Bucuresti ?
Vorba lui Tesu Solomovici...."Presedintele Vainer ia nota, dar nu are solutii....!"
Sus In jos
http://viatadelangamine.forumgratuiti.com
abbuviorica
Admin
avatar

Mesaje : 1420
Data de inscriere : 08/10/2011
Varsta : 44
Localizare : Bucuresti

MesajSubiect: Re: Cimitirele evreiesti   11.06.14 22:13

O sa ma intrebati....

"-ce naiba ti-a facut tie "Caritatea " asta, de te iei de ea ?"
Sau

"Ce-ti pasa de cimitirele evreiesti...? duca-se pe pustii, sa le vanda cine vrea, sa le cumpere cine vrea, tu ai loc de veci la Bellu...
salutare si ....odihna vesnica....!"

Da, aveti dreptate, dar nu de tot.
Totdeuna am tinut la meciuri cu echipa slaba.
Ori, putinii evrei din Romania ramasi, sau cei din Israel care vad multe, dar nu pot face nimic....sunt echipa slaba.
Imi aduc aminte de Ben Gal ce suparat era ca nu poate re-primi casa din centrul Iasului....
Poate e bine sa caute pe listele Fundatiei....

De afacerile cu cavouri si locuri de veci din cimitirele ortodoxe...are cine se ocupa.
Zeci de reporteri si analisti si comentatori.

De cimitirele evreiesti...prea putini.
Grija mare este antisemitismul, defavorizarea Israelului la ONU si premiile Nobel
Asa ca mi-am asumat rolul de  Dona Quishoata.

-----------------

Acum, dupa ce mi-am plans singura pe umar, sa vedem de ce este important de discutat despre acest ONG, numita Fundatia Caritatea,
care este persoana juridica de drept privat, prin urmare actiunile ei nu sunt supuse legislatiei privind achizitiile publice....
Interesant.....

In primul rand pentru valoarea materiala uriasa a fondului ce il detine in proprietate.
Fond care i-ar permite sa-si atinga obiectivul propus, acela de "conservarea si restaurarea lacasurilor de cult si cimitirelor evreiesti,"
Dar nu o face.

Apoi, pentru ca actiunile ei si operatiile finaciare, arunca o umbra negativa asupra intregii comunitati evreiesti , cei ramasi in Romania si cei din Israel, dintre care multi imi sunt prieteni apropiati de ani de zile.
Si care acuza ca numirile in conducerea Fundatiei s-au facut fara consultul org evreilor romani din Israel....(HOR)

Si in final, pentru ca m-am hotarat sa candidez ca deputata la Colegiul 4 -din Circumscriptia Electorala 43- Diaspora....!
Este o ocazie buna sa schimb faianta la bucatarie cu una moderna si sa cumpar naibii si eu o hota noua , ca o sa se deslipeasca faiantele de la aburi....
------------

OK

- Fundația Caritatea va face o nouă ofertă Primăriei Bacău, pentru vânzarea clădirii Teatrului de Animație,cladire trecuta in lista patrimoniului national,  aflată în paragină. Prețul ar putea depăși 300 de mii de euro.
Imobilul a fost revendicat și câștigat de urmașii proprietarilor dinainte de al Doilea Război Mondial și se află acum în proprietatea Fundației „Caritatea", fondată de Federația Comunităților Evreiești din România (FCER) și Organizația Mondială Evreiască pentru Restituirea Bunurilor

-  Fundația ”Caritatea” a dublat chiria lunara la Maternitatea Odobescu din Timisoara. De la 2400 la 4800
Maternitatea Odobescu funcționează într-o clădire retrocedată Fundatiei Caritatea  în anul 2005, Fundatia care este înființată de Federația Comunităților Evreiești din România și Organizația Mondială Evreiască pentru Restituirea Bunurilor.

- Fundatia Caritatea a inchiriat in Timisoare recentele cladiri obtinute prin retrocedare : Inspectoratul Şcolar şi Liceul de Artă.

- O suprafata de aproximativ 79 hectare de teren este revendicata de Fundatia Caritatea, organizatie ce reprezinta Federatia Comunitatilor Evreiesti. "Este vorba de 51 hectare de teren din comuna Rediu. Alte 28 de hectare revendicate de Fundatia Caritate se afla in municpiul Iasi"

- Spitalul de Pneumoftiziologie din Botosani functioneaza in cladirea aflata in posesia Fundatiei Caritatea din 2010.Chiria-16.000 lei pe luna.Termen inchiriere 5 ani, dupa care fundatia vrea sa vanda imobilul, ca atare spitalul trebuie sa se mute.

- Ultimii aproape 60 de bolnavi sunt mutaţi, vineri, din Spitalul Caritas din Capitala - care din 1 aprilie se reprofilează în cămin particular de bătrâni.
Clădirea în care funcţionează Spitalul Caritas este retrocedată de peste şase ani Fundaţiei Caritatea.
" există un contract de închiriere până în 2015, dar pentru o chirie de 4.000 de euro pe lună. Fundaţia Caritatea ne-a solicitat încă din 2010 majorarea chiriei de la 4.000 de euro la 64.000 de euro ", spunea, în februarie 2013, Marius Savu director al administratiei spitalelor.

- Arad...260.000 EU plateste Consiliul judetean Fundatiei Caritatea, pentru a reintra in posesia Centrului Scolar Arad.

- Timisoara...Bd. 16 Decembrie 1989 nr.24.  cladirea Spitalul Clinic de Obstretica si Ginecologie “Dr. Dumitru Popescu”. este scoasa la vanzare de aceeasi fundatie Caritatea. -suma 1.2 milioane EU.

- Braila, Bd. Al. I. Cuza nr. 71 (fostul Liceu Sanitar „Ana Aslan”),

- Ploiesti, Str. Basarabilor nr. 10 (Gradinita nr. 28)

- Bucuresti ,Calea Dudesti nr.127 (Fostul Grup Scolar „Timpuri Noi”) ; Str. Prof. Petre Cumpanici nr.14A - teren neconstruit in suprafata totala 1739,61 mp

Bun, lista poate continua inca pagini intregi.

Important a fost pentru mine sa se vada cate fonduri invarte aceasta Fundatie - nota bene -
fondata de FEDERATIA COMUNITATILOR EVREIESTI DIN ROMANIA impreuna cu ORGANIZATIA MONDIALA EVREIASCA PENTRU RESTITUIREA BUNURILOR - THE WORLD JEWISH RESTITUTION ORGANIZATION
si cum langa ea, langa FCER Bucuresti Romania, se deterioreaza, se instraineaza, se distrug cimitirele si locasurile de cult ale evreilor din Romania.

Desigur ca se explica refuzul FCER la oferta rabinilor Eliyahu Kaufman si David Kahan, de a lua in conservare aceste locase, in special cimitirile evreiesti.
Era pe vremea guvernului Tariceanu.
Iar de atunci...nimic...nimic....
Sus In jos
http://viatadelangamine.forumgratuiti.com
abbuviorica
Admin
avatar

Mesaje : 1420
Data de inscriere : 08/10/2011
Varsta : 44
Localizare : Bucuresti

MesajSubiect: Re: Cimitirele evreiesti   11.06.14 22:13

Sa nu uitam ca, Fundatia Caritatea, deloc caritabila cand sunt interesele ei in joc, este creatia directa a FCER , a d-lui Vainer, seful si la una si la alta....
Totusi, desi evreii din Israel au ridicat glasul impotriva distrugerii mostenirii iudaice romanesti prin instrainare, desi au ridicat glasul impotriva instrainarii cimitirelor, de multe ori cu oase si pietre cu tot, tocmai FCER....se face ca ploua.

Ba nu, pardon...are un plan de masuri, dar ghinion.......nu are fonduri si ca atare planul de masuri, "presupune obtinerea sprijinului  autoritatilor centrale si locale"
precum si :"asigurarea pazei si supravegherea acestora, identificarea unor posibilitati de realocare a veniturilor din bugetul FCER pentru realizarea unor lucrari de prima urgenta la cimitire si Constituirea Fondului Umanitar 'Cimitirele Evreiesti din Romania'.

E pur si muove....!!!

Un alt fond....!!
Sa ghicesc ?
Donatii ??

De asemenea, Federatia a obtinut includerea in Planul National de Restaurare a unor lucrari importante la sinagogile din Orastie (lucrare finalizata in anul 2007), Iasi si Piatra Neamt si a initiat si inaintat la Guvern un memorandum pentru protejarea patrimoniului iudaic, ca parte a patrimoniului national, care s-a concretizat printr-o hotarare de guvern.

Federatia a obtinut de la Executiv 400.000 lei pentru lucrari de reparatii urgente la 14 obiective de cult - sase sinagogi si opt cimitire. Totodata, Guvernul a infiintat Comisia mixta pentru sprijinirea conservarii patrimoniului sacru iudaic, avand in componenta sa reprezentanti ai Ministerului Culturii si Cultelor, Ministerului Internelor si Reformei Administrative, precum si ai FCER.

Tot in anul 2007, s-a incheiat un protocol cu Fundatia Caritatea, potrivit caruia aceasta acorda FCER un sprijin financiar de 1.000.000 de dolari pentru lucrari la sinagogi si cimitire. [
Hops...nu credeam sa traiesc sa aud si asta....]

Cu ajutorul Primariei Municipiului Bucuresti, se efectueaza lucrari de refacere a gardurilor, precum si alte lucrari de reparatii la cele trei cimitire evreiesti din Capitala. De asemenea, sunt in curs lucrari de consolidare, reconstruire si modernizare la importante monumente istorice din patrimoniul evreiesc (Sinagoga Mare din Iasi, Sinagoga din lemn din Piatra Neamt, construita in secolul al XVIII-lea, Sinagoga din Orastie, lucrare finalizata in 2007). In cursul acestui an au fost reinaugurate Sinagoga Mare din Bucuresti, Sinagoga din Botosani si Sinagoga din Ploiesti.

Vreti o cireasa pe tortul asta garnisit prea din gros cu frisca artificiala ???

'in putinele cazuri de inchiriere sau vanzare a unor parti din cimitire sau terenuri anexe,
s-a tinut cont de regulile canonice ale cultului mozaic,
obtinandu-se, in prealabil, autorizarea Cancelariei Rabinice'.


Ia te uita...este sectorul D-lui Edikup.......!!
Gresesc eu ?
D-l Edikup a fost foarte ofuscat ca nu l-am pomenit ca sursa,
cand am folosit un material redactat de un grup de elaboratori printre care si dansul.....


Dar sa revenim la FCER.....

'Asadar, in nici un caz nu poate fi vorba de neglijenta Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, a Comunitatilor Evreiesti din teritoriu sau a presedintelui Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania in ce priveste mentinerea, pastrarea si modernizarea patrimoniului sacru mozaic', precizeaza liderul FCER, deputatul Aurel Vainer

OK, domnule Vainer...te cred pe cuvant, mai ales daca imi arati unde s-a publicat raportul financiar, un bilant anual, ceva, venituri vis-a-vis de cheltuieli,  fie pe site-ul FCER, fie pe al fundatiei ce o conduci cu prietenii din Israel si Organizatia mondiala evreiasca.
Al acestei Fundatii ce invarte milioane dar tot guvernul Romaniei si autoritatile locale trebuie sa se ocupe de.....cum zice Fundatia Caritatea ?

"administrarea si valorificare a patrimoniului cultural si spiritual al evreilor din Romania, drept marturie de neinlocuit a potentialului creator uman al evreilor romani in cadrul mediului istoriceste constituit de pe teritoriul Romaniei al istoriei si civilizatiei nationale si universale.


Frumoase vorbe.....!
Sus In jos
http://viatadelangamine.forumgratuiti.com
abbuviorica
Admin
avatar

Mesaje : 1420
Data de inscriere : 08/10/2011
Varsta : 44
Localizare : Bucuresti

MesajSubiect: Re: Cimitirele evreiesti   11.06.14 22:14

Socoteala pentru situatia dezastruasa a cinitirelor evreiesti din Romania, a profanrii lor prin vanzare, inchiriere, sau instrainarea de orice fel
a bucati din ele, - a sinagogilor si alte locuri de cult (mikve) trebui sa dea FCER -Federatia Comunitatilor evreiesti .
Dar cui sa dea....??
Organizatilor mondiale evreiesti care fac donatii ?
Joint?
Evreilor emigratii in Israel?
Evreilor din Romania ?

In fiecare oras din Romania, comunitatea evreiasca este cea care trebuie sa ingrijeasca aceste monumente, sa asigure paza si starea lor normala.
Imposibil !
Sunt orase unde nu mai sunt evrei decat in cimitir.
Orase ce s-au golit de evrei.

Ramane FCER -adica Federatia evreilor din Romania....
Care este proprietara acestor bunuri,
In exclusivitate.
si ca atare trebuie sa le ingrijeasca
Dar, Federatia declara "Familie mica , renumeratie si mai mica...."
Si arunca gaina la guvern.

Dar asta dupa ce si-a facut o fundatie capusa celebra Fundatie Caritatea, care administreaza bunurile Federatiei.
Si nu sunt putine, Spitale, licee, cladiri cu 3-4 etaje in centrele oraselor, pamanturi, si bineinteles cimitire si sinagogi
Chirii mari, sume din vanzari de imobile ale unor evrei plecati si care nu au urmasi, bunurile intra tot la fedratie,donatii si ajutoare din strainatate pentru....normal, ingrijirea patrimoniului evreiesc...
Sume mari, foarte mari....

Dar Domnul Vainer, seful Federatie, arunca cum am spus, gaina la guvern....
Guvernul o inghite cu fulgi cu tot....

Guvernul Tariceanu a aprobat pe 11 decembrie 2006 Memorandumul referitor la propunerile Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania pentru protejarea patrimoniului iudaic, ca parte a patrimoniului national.

nu vi se pare cunoscut ??
Fondul Caritatea.......este o institutie permanenta de conservare, administrare si valorificare a patrimoniului cultural si spiritual al evreilor din Romania, drept marturie de neinlocuit a potentialului creator uman al evreilor romaniIntelegeti Dv ?
Noi ca proprietari luam chiriile si donatiile din strainatate pentru proteajarea patrimoniului evreiesc din Romania, dar grija, paza si reparati....Guvernul Romaniei , ca fiind parte din patrimoniul national.....!!!

Isteata treaba...recunosc...!

Si...nu cu sume mari dar macar guvernul Romaniei s-a apucat de treaba:

- Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) urmeaza sa aloce circa 400.000 lei pentru Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania, in vederea reabilitarii a 14 lacasuri de cult mozaice, se arata intr-o Hotarire de Guvern.

-Ministerul Culturii si Cultelor  a hotarat care sunt cele cinci unitati de cult mozaic care necesita interventii de urgenta, in valoare totala de 209.000 lei: Sinagoga din Borsec, Sinagoga Credinta, Bucuresti, Casa mortuara a Cimitirului din Focsani, Sinagoga Shor din Iasi, Sinagoga din Vatra Dornei.

-Noua sinagogi din Orastie, Iasi, Piatra Neamt, Bucuresti, Dej, Radauti, Arad, Satu Mare si Baia Mare necesita, potrivit MCC, lucrari de restaurare in valoare de 6,99 milioane lei.

-Alte 23 de cimitire evreiesti din judetele Bistrita-Nasaud, Neamt si Timis, necesita lucrari de curatare a vegetatiei, care se ridica la o valoare totala de 129.450 lei.

-Ministerul Culturii si Cultelor solicita Guvernului o suma de 284.394 lei si pentru 19 cimitire evreiesti care necesita lucrari de imprejmuire sau de reparare a imprejmuirilor deteriorate, din judetele Bistrita-Nasaud, Neamt si Timis.

-Alte 133 de cimitire evreiesti necesita paza. Potrivit MCC, ar trebui 532 de paznici care ar trebui sa primeasca o suma de 3,19 milioane lei pe an.


Ce a gasit important sa faca D-l Vainer impreuna cu seful Fundatiei Caritatea...?
Un muzeu la Rosh Pina...muzeul contributiei evreilor din Romania la dezvoltarea Israelului...
Adevarat....rosh Pina, prima asezare agricola...imigranti -evrei din Romania....DAR...


Va las pe Dv sa meditati la acest ....DAR....!!
Sus In jos
http://viatadelangamine.forumgratuiti.com
abbuviorica
Admin
avatar

Mesaje : 1420
Data de inscriere : 08/10/2011
Varsta : 44
Localizare : Bucuresti

MesajSubiect: Re: Cimitirele evreiesti   11.06.14 22:15

Vad ca domnul Edikup tace.
Ma asteptam sa ma ia pe faras pentru minciuni, dezinformare intentii dusmanoase, plagiat, omitere de surse...etc...etc....
Asa cum a sarit de cur in sus cand am citat din Jen.ro, dintr-o lucrare colectiva la care a participat si domnia sa, si dupa care apoi a facut ....nu spun ca nu stiu cat exact, .....tinand prelegeri si conferinte.
Domnul Edikup nu a auzit de fundatia Caritatea, iar legatura cu FCER probail ca e doar platonica, desi apare printre membrii marcanti ai Federatiei.
D-l Edikup tace, la fel si domnisoara jumate/jumate care tot cotcodacea in apararea contributiei nationale la cunoasterea iudaismului a acestui domn, dar de cimitire evreiesti pradate, de sinagogi inchiriate si de bunuri instrainate de exact cine trebuia sa le pazeasca nu a auzit

Dar iata ca nu numai Viorica este nebuna si scormone mizerii...un ditamai deputat de la Parlamentul Romaniei a luat o echipa de televiziune si a dorit sa vada cum reuseste fundatia Caritatea, fundatia creeata de FCER, sa asigure ;"permanenta  conservare, administrare si valorificare a patrimoniului cultural si spiritual al evreilor din Romania, drept marturie de neinlocuit a potentialului creator uman al evreilor romani in cadrul mediului istoriceste constituit de pe teritoriul Romaniei al istoriei si civilizatiei nationale si universale."

Domnul deputat nu poate fi acuzat de antisemirtism, daca citind fulminanta si jignitoare scrisoare cu care l-a incondeiat celebrul Coja, incepem sa avem griji pentru integritatea sa..
Si nici de filosemitism, caci este deputat pentru Diaspora si are in Colegiu si state arabe.
Omul a fost curios sa afle ce este intre vorbe si fapte....

Am fost astazi, insotit de o echipa de televiziune, in Cimitirul Evreiesc Giurgiului. Dupa cum intuiam, responsabilii au inteles implicatiile grave pe care le-ar avea mediatizarea situatiei jalnice a cimitirului si au interzis filmarea: sa se faca o cerere, "e obiectiv de tip zero", va rugam politicos sa parasiti incinta etc.

M-am bucurat ca au ales aceasta solutie, mizam pe ea - pentru ca si eu cred ca ar fi rusinos sa aratam Romaniei (si apoi comunitatii internationale) cum pot fi tratate niste morminte (inutil sa mai spun ca situatia din Cimititirul Giurgiului e una grozava pe langa cea a altor zeci de cimitire evreiesti din tara). Scopul meu, asadar, nu e mediatizarea subiectului - asta e doar mijlocul care face uneori oamenii miraculos de eficienti si de seriosi din senin - ci rezolvarea rapida a problemelor. Iar acolo unde exista interdictii exista si teama - iar teama e inceputul constientizarii unei probleme.Ce este intre vorbe si fapte  -domnule Edikup ?
Pai sa-ti spun eu:

paca-paca si doi lei
sau mult mai multi lei

februarie 2014Sus In jos
http://viatadelangamine.forumgratuiti.com
abbuviorica
Admin
avatar

Mesaje : 1420
Data de inscriere : 08/10/2011
Varsta : 44
Localizare : Bucuresti

MesajSubiect: Re: Cimitirele evreiesti   11.06.14 22:15

Ok se pare ca acest subiect a devenit doar un subiect pentru intrebari, raspunsuri nu o sa apara.
Si pentru ca eu l-am deschis, cred ca se poate inchide din lipsa de interes public.

De aceea am sa fac un scurta trecere ain revista a ceea ce am dorit sa rezulte din acest topic.
Destinat ingrijorarii cu care privesc cei cativa evrei ce mai sunt in comunitatile dintr-un oras sau altul ceea ce va ramane dupa ei.

Numai in oct 2013, terenul de 5,5 hectare din Tătăraşi care a fost în trecut cimitir evreiesc, este acum parc de plimbat cainii.
Ştiam că a fost cimitir sau ceva de genul acesta, dar nu ştiam că nu este voie să se construiască. Ar fi bine dacă s-ar face un parc în adevăratul înţeles al cuvântului, nu ce este acum, doar spaţiu de plimbat câinii”, a spus unul dintre locuitorii din Tătăraşi

Tot 2013.
Cimitirul din Beclean, a fost vandut in  2004 unui cetatean cu stirea rabinului sef de atunci Menahem Hacohen care a decretat ca nu sunt oase.Infirmat apoi de alt rabin din america care cu aparate a demonstrat ca erau oase.
Rabinul Hacochen,s-a intors in Israel, iar fericitul cetatean a pus-o de o constructie.
Dacă lotul din Beclean pe care a fost cimitirul evreiesc era luat în calcul pentru o construcţie, fostul cimitir de la Mălin, a fost „confundat” cu grădină şi a fost umplut cu varză şi castraveţi. În 2010, preşedintele comunităţii evreieşti din Bistriţa-Năsăud, Fredi Deac, semnala faptul că în localitatea Mălin, doi cetăţeni au retrocedat terenul pe care se află cimitirul şi au cultivat pe morminte castraveţi şi varză.

http://adevarul.ro/l...ry_currentImage

http://www.7est.ro/e...-amenajare.html

Problema cimitirelor evreiesti a preocupat parlamentari -Ovidiu alexandru Raetchi, evrei din Romania, evrei din Israel, care au in Romania oasele stramosilor lor , a preocupa HOR Israel, (Itahdut Olei Romania) organizatia evreilor originari din Romania,a preocupat organizatiile evreiesti din Israel grupate pe zone geografice cum a fost cea din Focsani si cea din Iasi sau Dorohoi, care au trimis scrisori FCER cerand lamuriri, a preocupat ziarul Haaretz ce a publicat un articol pe aceasta tema, articol atacat direct de dl Vainer, Presedintele FCER si deputat in parlamentul Romaniei.
http://www.ziare.com...-haaretz-186370

Putina ordine.

Patrimoniul evreiesc din Romania apartine Comunitatilor evreiesti locale.
Ele sunt, toate, sub umbrela FCER
Ca atare, orice vanzare, orice inchiriere,ce se  face de catre comunitati, aprobarea o da FCER, iar sumele incasate se varsa in majoritate la FCER
Sa nu uitam casele celor plecati din Romania,fara mostenitori,  care raman tot in proprietatea FCER.
Care FCER trebuie sa se ocupe de conservarea, administrarea si valorificarea  patrimoniului cultural si spiritual al evreilor din Romania, drept marturie de neinlocuit a potentialului creator uman al evreilor romani in cadrul mediului istoriceste constituit de pe teritoriul Romaniei al istoriei si civilizatiei nationale si universale.

Ca atare, FCER a hotărât înfiinţarea Centrului pentru Administrarea Patrimoniului Imobiliar, pentru a asigura eficientizarea administrării şi valorificării superioare a Portofoliului de proprietăţi FCER.
CAPI a fost înfiinţat în iulie 2007

http://www.jewishfed...iu-mainmenu-128

Apoi FCER impreuna cu ORGANIZATIA MONDIALA EVREIASCA PENTRU RESTITUIREA BUNURILOR - THE WORLD JEWISH RESTITUTION ORGANIZATION fondeaza Fundatia Caritatea ca o institutie permanenta de conservare, administrare si valorificare a patrimoniului cultural si spiritual al evreilor din Romania, drept marturie de neinlocuit a potentialului creator uman al evreilor romani in cadrul mediului istoriceste constituit de pe teritoriul Romaniei al istoriei si civilizatiei nationale si universale.(nu va suna cunoscut ?)

Spitale, scoli, imobile centrale, terenuri de mii de hectare, institutii intregi sunt  obiectul solicitarilor de retrocedare.
Unele se retrocedeaza, si se vand, altele se inchiriaza

http://www.caritatea...imobiliare2.php

Desigur daca FCER infiinteaza fundatia Caritatea , aceasta trebuie sa fie recunoscatoare.
Afara de fondurile de la Joint, afara de donatii din afara, de banii primiti de la statul Roman prin departamentulo Cultelor tot pentru aceleas cimitire si sinagogi.

veniturile obţinute din chirii, vânzări și din activităţi financiare (dobânzi, etc) s-au utilizat pentru activitatea de sponsorizare
• De precizat că Programul de sponsorizare a început parţial în anul 2006, când pentru F.C.E.R. s-au alocat 50 mii USD. Ulterior, sumele au crescut semnificativ.
• F.C.E.R. a utilizat resursele financiare obţinute din sponsorizări de la Fundaţia „Caritatea” pentru :
• susţinerea Programelor de asistenţă socială și medicală.
• prezervarea Patrimoniului Sacru Evreiesc (Sinagogi şi Cimitire) (sic)
• educaţie iudaică, cult mozaic şi valorificarea moştenirii iudaice cultural-istorice (!)
• Si in Israel se desfasoara o ampla activitate sociala cu fonduri alocate de catre Fundatia Caritatea. (!)
• Un alt domeniu finantat de Fundatia Caritatea este Muzeul Iudaismului Românesc, de la Rosh Pina – prin intermediul organizatiei AMIR

http://www.caritatea.ro/desprenoi.php

Asadar ,activitate sociala in Israel, cum ar fi ajutorarea batranilor cu venituri modeste, un pachet cu haine sau alimente de paste sau de anul nou, ajutor pentru intretinerea danturii sau cumpararea de ochelari,  etc....
Posibil sa fi curs bani spre Israel, dar doamna Smilovici din Ghilo, prietena mea, care are doar o pensie sociala de 2600 sekeli pe luna -nu a luat parte la acest dineu festiv.
Si ca ea, va asigur,  marea majoritate a evreilor originari din Romania ce traiesc din Israel si au venituri foarte mici...

========================================

Eu nu sunt evreica.
Ca atare nu am pe nimeni -afara de rude ale unor prieteni- ingropati in cimitirele evreiesti.
Dar le-am vizitat.
Am fost la inmormantari, am fost la punerea pietrei sau la pomenirile anuale.
Am urmarit trista lor poveste , nepasarea, distrugerea, goana dupa castiguri, fonduri peste fonduri, trecute de ici colo si mai departe, care daca au dus maximum la intarirea unui gard sau curatarea catorva buruieni.
Ar fi trebuit sa nu-mi pese.
Nu de Comunitate si nu de Caritatea
Dar dupa ce vezi cu ochii tai situatia, dupa ce auzi amaraciunea celui de la Focsani, a celui de la Dorohoi, a celui de la Iasi dupa ce vezi delasarea si reaua vointa si distrugerea, incepi sa privesti mai in adanc fenomenul.

Un mormant, un mormant este sfant oricarui om.
Oricarui om, afara de cei ce fac afaceri cu el.
Sus In jos
http://viatadelangamine.forumgratuiti.com
abbuviorica
Admin
avatar

Mesaje : 1420
Data de inscriere : 08/10/2011
Varsta : 44
Localizare : Bucuresti

MesajSubiect: Re: Cimitirele evreiesti   11.06.14 22:16

Un loc uitat de Dumnezeu, de FCER si de Fundatia Caritatea creeatia FCER

care asa cum se stie primeste donatii si adminstreaza, adica vinde si inchiriaza enormele proprietati ale Comunitatii Evreilor din Romania
numai si numai   "ca o institutie permanenta de conservare, administrare si valorificare a patrimoniului cultural si spiritual al evreilor din Romania, drept marturie de neinlocuit a potentialului creator uman al evreilor romani in cadrul mediului istoriceste constituit de pe teritoriul Romaniei al istoriei si civilizatiei nationale si universale."

Cimitirul evreiesc din GHIMES

Sus In jos
http://viatadelangamine.forumgratuiti.com
abbuviorica
Admin
avatar

Mesaje : 1420
Data de inscriere : 08/10/2011
Varsta : 44
Localizare : Bucuresti

MesajSubiect: Re: Cimitirele evreiesti   11.06.14 22:17

Cimitirul evreiesc din Zalau....

o alta rusine a FCER din Romania, si a fundatiei Caritatea ce a creeat-o pentru
conservare, administrare si valorificare a patrimoniului cultural si spiritual al evreilor din Romania, drept marturie de neinlocuit a potentialului creator uman al evreilor romani in cadrul mediului istoriceste constituit de pe teritoriul Romaniei al istoriei si civilizatiei nationale si universale."

Vorbe...nimic mai mult decat vorbe fara acoperire, in timp ce sume uriase din inchirierea, vanzarea bunurilor recuperate sau existente in administratia Federatiei evreilor, iau drumul Israelului unde intalnim mai marii fundatiei, si al muzeului inutil de la Rosh Pina....


ZALAU....

Poarta, simplă de sârmă avea un lacăt mare. Am un respect pentru morții oricărei comunități așa că în ciuda tentației de a sări poarta, m-am oprit la timp. Mi se părea o impietate să pătrunzi așa, pe furiș, într-un loc considerat sacru de evrei. Am luat-o agale pe lângă gard, sau mă rog, ceea ce ar trebui să fie gard. Mai mult un șir lung de vegetație crescută la întâmplare. Pe alocuri se văd stâlpii de beton și rândurile de sârmă ghimpată. Brusc în gând îmi apare imaginea șirurilor nesfârșite de sârmă ghimpată de la Auschwitz. Oare de ce și dincolo de lumea asta evreii trebuie păziți cu garduri de sârmă ghimpată? Caut un loc prin care să trec dincolo în cimitir, dar nu am curaj. Când sunt pe punctul de a abandona, norocul îmi surâde și dau de un domn trecut de prima tinerețe care tocmai vrea să intre în cimitir. Îl ajung din urmă și-l întreb dacă pot să intru. Înțeleg că este cel care îngrijește cimitirul, îl cheamă Feri. Mă lasă să intru ba mai mult acceptă să fac și câteva poze.

Spune că merge la grădina de zarzavaturi pe care și-a amenajat-o dincolo de morminte.E un miracol că cimitirul a supraviețuit. Însă nu poți să nu constați faptul că este într-o stare jalnică. Sunt zone în care nici măcar nu poți să te apropii de pietre, asta din cauza bălăriilor și a vegetației ce aproape le-au înăbușit. Cel mai rău arată ceea ce cred că ar trebui să fie fie o capelă mortuară, fie un monument.

ceea ce a mai rămas din fosta capelă – cameră mortuară. Este locul în care se depozita decedatul care conform legii iudaice trebuia îngropat până la apusul soarelui în ziua în care a murit. Însă conform legii statului de adopție,  morții trebuiau îngropați doar a treia zi. Așa s-a ajuns la un compromis în sensul că evreul decedat era adus și ”îngropat” aici în capelă după legea iudaică și apoi peste două zile era coborât în pământ, în locul de veci după legea țării de adopție. Se pare că acest obicei a fost ulterior preluat și de creștini mai ales la orașe, unde mortul este dus la capelă și privegheat acolo până la înmormântare. Nu pot să mă apropii de capelă, este o ruină năpădită de buruieni și arbuști crescuți direct peste ea. O parte din cardul de fier forjat lipsește, a fost furat de căutătorii de fier vechi. O gaură din care emană un miros puternic de animal mort se cască între arbuști. Lângă ceea ce era odată capela, stau aruncate bucăți de pietre funerare. Cine mai știe de unde sunt, cui aparțin? Lângă gard, zac gunoaie menajere. Se pare că au fost aruncate peste gard, de cienva care numai om nu poate fi numit.

Ultimul evreu îngropat în cimitirul din Zalău
Undeva în partea de sus a cimitirului, o piatră funerară este pe jumătate răsturnată și îngropată. Pe ea se poate citi însă în limba română ”Aici odihnește Băican Aurelia N.1928 – D.1995”. Are o piatră funerară simplă pe care textul în limba română alternează cu cel în ebraică. Judecând după anul morții se pare că a fost ultimul evreu care a fost înmormântat aici.

rusine....rusine ...rusine....!!!

http://jewish-salaj....-din-zalau.html
Sus In jos
http://viatadelangamine.forumgratuiti.com
abbuviorica
Admin
avatar

Mesaje : 1420
Data de inscriere : 08/10/2011
Varsta : 44
Localizare : Bucuresti

MesajSubiect: pakistan   28.12.14 0:43

Postarea se potrivea pe topicul "Cimitire evreiesti si alte monumente.
Daca topicul nu ar fi fost inundat de jigniri si inexactitati.
http://forum.softped...alte-monumente/


Asa ca, desi nu face parte din memoria inaintasilor evreilor din Israel aflati ingropati in Romania, am sa postez aici:

Pakistan

Singurul cetatean Pakistanez care se declara fatis evreu, este Fishel Benkhald,
nascut din tata musulman si mama evreica..
El singur ingrijeste ceea ce a mai ramas din cimitiru evreiesc al cartierul vechi din Karachi
2500 evrei erau la Karachi inaintea independentei
Sunt 300 de morminte in cimitir, marea majoritate degradate .
Intreg cimitirul este in pericol de a fi invadat de cimitirul musulman vecin.
Multi evrei au fugit din Pakistan in 1947 cand devine dominion britanic, apoi capata independenta devenind stat majoritar musulman,
restul dupa infiintarea statului Israel in 1948

Fishel Benkhald,are o dorinta.
evreii sa fie considerati minoritate iar cimitirul saprimeasca statul de monument si sa fie ingrijit de guvern

familie de evrei din Karachi si Sinagoga din oras, Maghen Shalom......

Sus In jos
http://viatadelangamine.forumgratuiti.com
abbuviorica
Admin
avatar

Mesaje : 1420
Data de inscriere : 08/10/2011
Varsta : 44
Localizare : Bucuresti

MesajSubiect: Re: Cimitirele evreiesti   26.05.15 21:43

[b]Cimitirul evreiesc din Raducaneni.

[/b]Ce caut in comuna asta mica din judetul Iasi ?
Care una peste alta are numai 7700 locuitori?
Ce caut ?
Caut oameni de suflet, romani si evrei laolalta.
Oameni care nu lasa sa moara memoria locurilor, care o pomenesc,
si care se straduie sa pastreze curata si accesibila memoria inaintasilor, ca sunt ei evrei, ca sunt romani.
Oameni care au reusit ce nu a reusit Cancelaria Rabinica, FCER, mult cantata fundatie Caritatea, care aduna bani cu lopata
dar care sunt prea ocupati cu cursuri despre iudaism, cu muzeul de la Rosh Pina, cu sarbatorile si invitatii Jointului ca sa le pese  [b]Unde "zichronam le'braha" sunt mormintele stramosilor ?[/b]

Asadar ...Raducaneni,
mica comuna unde a fost odata o comunitate evreiasca si a ramas in urma ei un cimitir

[url=http://forum.softpedia.com/index.php?app=core&module=attach§ion=attach&attach_rel_module=post&attach_id=1491638][img(200px,134px)]http://forum.softpedia.com/uploads/monthly_05_2015/post-812476-0-24522300-1432588458_thumb.jpg[/img][/url] [url=http://forum.softpedia.com/index.php?app=core&module=attach§ion=attach&attach_rel_module=post&attach_id=1491639][img(200px,131px)]http://forum.softpedia.com/uploads/monthly_05_2015/post-812476-0-64902000-1432588461_thumb.jpg[/img][/url] [url=http://forum.softpedia.com/index.php?app=core&module=attach§ion=attach&attach_rel_module=post&attach_id=1491640][img(200px,180px)]http://forum.softpedia.com/uploads/monthly_05_2015/post-812476-0-79198400-1432588466_thumb.jpg[/img][/url]

[i]Comunitatea  evreiască, invitaţi de Hatmanul Răducanu Roset,vine probabil în Răducăneni, pe la 1830, din Galiţia pentru a constitui un centru comercial la jumătatea drumului dintre Iaşi şi Huşi.
După spusele domnului Ion Balint, îngrijitorul cimitirului evreiesc, aici sunt 570 morminte evreieşti.
Majoritatea pietrelor de pe mormânt au numărul parcelei gravat pe faţa monumentului. Cu toate acestea, numărul nu face referire la data înmormântării. Este evident aşadar că oamenii din comunitatea evreiască şi-au inscripţionat mormintele cu mult înainte de a muri, probabil pentru a finanţa preluarea pământului şi a locuinţei, precum şi întreţinerea cimitirului evreiesc. De exemplu, parcela nr. 1 aflată în vechiul cimitir poartă inscripţia Natan Engelberg şi datează din 12 Tamuz 5677 adică iulie 1918.
Cel mai vechi monument funerar din cimitir se pare că este cel cu nr.148, aflat în noul cimitir. Data de pe piatra de mormânt este 19 TAMUZ 5626,adică iulie 1867.
Ultima piatră de mormânt este a lui Moise Malca şi datează din 16 aprilie 1983.
Cimitirul cuprinde 2,62 ha şi e înconjurat de un gard modern fixat în beton, cu porţi metalice în colţul dinspre Sud-Vest, care înlocuiesc gardul original din lemn. [/i]

Deci cine sunt oamenii de bine ?
Primarii , romani, unul dupa altul, ingrijitorii romani ai cimitirului, ultimul este Ion Balint -iar din mai 2011, Marcel Adrian Glaskie, un urmaş a unei familii evreieşti din Răducăneni,care a initiat un larg proiect de restaurare şi supraveghere a cimitirului evreiesc, cu ajutorul unui grup local format 5 muncitori. Ierburile au fost tăiate,iar pietrele de mormânt au fost curăţate şi catalogate. Pentru el, a fost o misiune personală sentimentală de a scoate la lumină lumea strămoşilor săi şi de asemeni un serviciu public de a arăta o importantă perioadă din istoria Răducănenilor

[url=http://forum.softpedia.com/index.php?app=core&module=attach§ion=attach&attach_rel_module=post&attach_id=1491641][img(150px,200px)]http://forum.softpedia.com/uploads/monthly_05_2015/post-812476-0-54232900-1432588478_thumb.jpg[/img][/url] [url=http://forum.softpedia.com/index.php?app=core&module=attach§ion=attach&attach_rel_module=post&attach_id=1491637][img(200px,134px)]http://forum.softpedia.com/uploads/monthly_05_2015/post-812476-0-59790900-1432588434_thumb.jpg[/img][/url]


inainte de curatire si dupa.....

[url=http://forum.softpedia.com/index.php?app=core&module=attach§ion=attach&attach_rel_module=post&attach_id=1491642][img(200px,150px)]http://forum.softpedia.com/uploads/monthly_05_2015/post-812476-0-81452000-1432588491_thumb.jpg[/img][/url] [url=http://forum.softpedia.com/index.php?app=core&module=attach§ion=attach&attach_rel_module=post&attach_id=1491646][img(200px,150px)]http://forum.softpedia.com/uploads/monthly_05_2015/post-812476-0-59205800-1432589008_thumb.jpg[/img][/url] [url=http://forum.softpedia.com/index.php?app=core&module=attach§ion=attach&attach_rel_module=post&attach_id=1491643][img(200px,133px)]http://forum.softpedia.com/uploads/monthly_05_2015/post-812476-0-57261800-1432588495_thumb.jpg[/img][/url]

Dar, supriza pentru mine, a fost gasire listei cu mormintele, numerotate, inscriptionate cu vopsea alba, fiecare mormant in lista cu fotografia lui
Toata cinstea domnule [b]Marcel Adrian Glaskie[/b], evreu din Raducaneni, care ai venit din Rana'na- Israel, sa faci acest gest de inalta tinuta morala, alaturi de romanii de azi ai Raducanenillor
Nu stiu de ce, dar am asa o impresie ca ai o masina mana a doua si nicidecum o Toyota Pyrus
si nici lectii savante de iudaism si antisemitism nu dai, sa nu zic de fasoanele pe la FCER la baluri si sarbatori

[b]Le'Haim [/b]domnule Glaskie

[url=http://kehilalinks.jewishgen.org/raducaneni/photosofgraves.html]http://kehilalinks.j...osofgraves.html[/url]
Sus In jos
http://viatadelangamine.forumgratuiti.com
Continut sponsorizat
MesajSubiect: Re: Cimitirele evreiesti   

Sus In jos
 
Cimitirele evreiesti
Sus 
Pagina 2 din 2Mergi la pagina : Înapoi  1, 2

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
VIATA DE LANGA MINE :: SUBIECTE :: Religie-
Mergi direct la: